Pokračujeme v létání IV – Teorie ATPL a ULZ medical I

počet přečtení :49343
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dnes o teorii ATPL, o přípravě na ULZ vyšetření a vůbec o dalším postupu, pokud máme splněnou položku – Time Building.

Předchozí články pojednávaly o tom, jaké to je hned po dolétání PPL, co a jak se děje, prostě jako když kuře vyleze ze skořápky, kterou mu skýtala letecká škola. Dnes sice nemám na zádech už tu skořápku, ale mezi letci jsem stále kuře, to budu ještě dlouho, nicméně jako každý kdo se chce dostat dále, i já jsem to musel nějak řešit. Pokud máte v ruce dostatek peněz, pak nemá smysl dávat další rady, jste za vodou, létejte a létejte a nic dalšího neřešte. Pokud ne, tak po dolétání začneme shánět hodiny. Klasika, bez toho to nejde. Jenže on ten Time Building, tedy nalétávání hodin, stojí sakra hodně peněz. I na těch největších střepech v republice to pořád bude pár set tisíc a spíše více, než jen pár. Proto začneme vozit kamarády za cenu toho letadla – tady opravdu opatrně, nesmí se vozit za úplatu, ale to je vcelku jasné 🙂 Takže zlanaříme široké okolí známých, aby se složili, zaplatili nám tu deset minut, tu hodinku a nalétáváme. Tady nemá smysl to rozpitvávat, každý si najde svojí cestu, jak se dostat k náletu.

Poté příjde další věc, kterou je teorie ATPL. U mě jde o modul ATPL-650, tedy modul, který zahrnuje 650 hodin výuky a v sobě obsahuje teorie IFR a CPL. 650 hodin je 37 týdnů, tedy 3/4 roku ve škole. O weekendech.  Abych byl ještě přesnější, každý druhý weekend. Teorie obsahuje ukrutné množství samostudia, tak mi to připadalo napoprvé, ale jakmile to člověka uchvátí, začne ho to vlastně bavit. Mojí profesí jsou letadla a spoustě věcí se v ATPL jen usmívám, protože tohle řeším dnes a denně s kolegy v práci. Naopak něco nevím vůbec, na to potřebuji konzultace právě o těch sobotách a nedělích. ATPL není zlo, pokud se na něj nevykašlu. Drtit se nazpamět otázky nemá smysl, musím to pochopit a vědět co dělám, na co se koukám, jak to funguje. To, že budu něco umět nazpamět po dobu zkoušek, tak to se může krutě vymstít pak v reálném letadle. Komu připadají předměty nezajímavé a nechápe je, nemá u létání co dělat. Stejně tak jako když já nerozeznám tymián od petržele, tak se nehrnu dělat šéfkuchaře-teoretika 🙂 Teorie je soubor 11 předmětů a na konci se skládají zkoušky na ÚCL. A potom? No potom mám v ruce onen certifikát, ke kterému dodělám praktický výcvik a jsem pilotem 🙂 Hezké, že? ATPL u nás vyučuje několik škol. Já jsem vybíral podle umístění, drahé jsou všechny stejně. Úroveň? Každý kdo se v leteckém prostředí ČR pohybuje, tak ví, má své informace a hlavně – udělal si názor sám. Svůj zde publikovat nebudu, protože je to můj názor a nikoho dalšího.

Co tomu ale předchází je vyšetření na Ústavu Leteckého Zdravotnictví pro získání OSvědčení 1. třídy (Medical Class I). Já mám dvojku, ale nic platná mi není, dostávám úlevu 500 Kč, což při celkové částce 11 000 Kč dělá opravdu závratnou sumu. Bohužel, monopolní ÚLZ má ceny jaké má a nejde s tím nic dělat, nikam jinam se na Initial prohlídku jít nedá. Připravte se na 2 dny vyšetřování, hladu po ránu, stresu na testech, psychotestech, nepříjemné lidi a naopak příjemné a někdy i velmi hezké paní doktorky, na chytré lidi a vyloženě burany, na jejichž obranu musím dodat, že mají tu neomalenost v popisu práce a vůbec na kolotoč všeho možného i nemožného vyšetřování, které je nutno absolvovat.

EDIT 11.9.2012 – doplnění ohledně ULZ

Hurá – můži si notovat, držím v ruce zbrusu nový Medical I, který jsem dnes dodělal. Takže pojďme se podívat na to, co to celé obnáší dnes aktuálně krok za krokem.

Předně se zabývám Medical I Initial prohlídkou, tedy VSTUPNÍ prohlídkou, ne rekurentní, která je pak každý rok. Dojdeme na objednaný den nalačno, v 7 hodin ráno, se svojí dokumentací od doktora v ruce. První je odběr krve a moči na analýzu. Hned potom následuje klasické kolečko oční, ORL, interna, chirurgie atd. atd., to známe z dvojky. Co ale ve dvojce není, tak je EEG.  To příjdete k paní doktorce, ta na hlavu narazí blucnou čapku z gumy, do ní zavede elektrody, které patřičně opatlá v kontaktním gelu, nechá vás lehnout na záda na postel a relaxovat. Dýchat pusou, otevírat a zavírat oči a to celé manitoruje na počítači. Monitoruje mozkovou činnost. Není to nic hrozného, ale pak příjde na řadu stroboskop a ten už hnusný je. Z blízkosti cirka 10 cm bliká do zavřených očí stroboskop na různých frekvencích a keslí před očima podivné obrazce….no celé se to dá přetrpět a jediné je to, že člověk je pak opatlán tím gelem 🙂

Druhá a asi nejhorší změna, které se každý bojí jsou výkonnové psychotesty. Zapomeňte na to, co bylo v minulosti, dnes se celý 5-ti hodinový blok dělá na počítači.

  • První je test na rychlost a krátkodobou paměť. Na obrazovce je soubor čísel a písmen, které tvoří geometrické řady (např.: Sloupec má 1AB, 2AB, 3AB…37AB. Další má : 45RTU,46RTU, 47RTU…70RTU) a těchto kombinací je tam asi 12, co jsem stihl napočítat. od dvojciferných po pěticiferné maximálně, když počítám písmena i čísla. No a do sluchátek jede něco ve stylu: 17 6 AEB OK. A já musím najít a odkliknout: 17AEB a 6OK. Je to sakra rychlé, ale dá se to. Druhá půlka tohoto testu je to stejné, ale s tím rozdílem, že se nic neříká, ale napíše to na cca 2 sec. na obrazovku.
  • Druhý test je motorika. Mám bílé, modré, červené a žluté tlačítko. Pedál L+P na zemi a dvě tlačítka na vysoký a nízký tón. Na obrazovce se ve zběsilé rychlosti objevuje co mám zmáčknout a do toho pípá sem tam vysoký a nebo nízký tón. Je to neuvěřitelně rychlé a chobotnice by měla problém.
  • Další je na krátkodobou paměť. Na obrazovce se na cca sekundu objeví fotka, kde je auto, semafor, křižovatka, chodci, jezdci na kole a motorce a značky. To tam být může a nemusí. Úkolem je správně identifikovat, co tam bylo (auto, motorka, semafor, chodci atd.).
  • Další z náročných testů je aritmetika. Tam se nejdříve odhaduje výsledek (např: 986×234/147), nedá se to spočítat za 30 sekund, jen se odhadne A-D co nejblíže. Druhé příklady už se počítají (např: 17×65/3) a na celý výpočet je vždy 45 sekund. Není to A-D, ale musí se výsledek vepsat, takže zlo pro antitalenta na matematiku 🙂
  • Na rychlost je tam rozdělování tyčinek. Červená a Zelená. Jen mačkám tlačítka pro tu, která má být větší. Mám být co nejrychlejší a hlavně nejpřesnější. Zezačátku to jde, ale pak jsem váhal, která je vlastně větší, opravdu to tak jednoduché nebylo.
  • Prostorový test je klasika z kostičky, na které jsou obrazce a tu pak musím v prostoru porůznu otáčet, jak by asi mohla vypadat takhle a zase takhle natočená. tady ale je zlo, že ani jeden z A-D nemusí být správně, proto opatrně tady.
  • Test paměti, kde je jakoby mapa města bez popisků kolmo z hora a do toho to hází různě čtverečky s obrázky (H jako nemocnice, P jako policie, hrneček jako restaurace atd.) a na cca 3 sekundy je to ukáže a já je pak musím znovu přiřazovat na správné místo do slepé mapy. Není co dodat, tohle mi šlo a myslím, že to je jeden z nejlehčích tam.
  • Soustředění má dva testy. První trvá 20 minut a je to hledání čtverečku. Na obrazovce se náhodně objevují body, které čas od času složí dohromady čtverec. Je to jako šetřič na obrazovce, ale vyžaduje to opravdu po dlouhou dobu soustředění a rychlost.
  • Druhý test na soustředění je jakoby ciferník s 60-ti sekundama, ale bez ručiček a čísel, jen složený z kuliček. Od dvanáctky začne poskakovat po směru hodin kulička. Jeden jen dokola, nic víc, ale záludnost je, že naprosto náhodně neposkočí jakoby o jednu vteřinu, ale o dvě. A v tuto chvíli já to musím zaznamenat. Trvá to 25 minut a na soustředění peklo 🙂
  • Poté pomocí joysticku držím výseč – vlastně jakási pilotáž, kdy nám prvek pořád utíká a já ho rovnám
  • Další je na prostorovou orientaci otáčení letadla ve všech osách a docela nachytávka někdy 🙂
  • A nakonec osobnostní test 280 otázek typu: Jsem dneska depresivní? Myslím si, že mám u lidí úspěch? Měl jsem šťastné dětství? atd.

Pak popovídání s panem doktorem, který byl velmi příjemný a milý. Pokud se nějaký modul nepovede, tak se opakuje dle uvážení primáře, klidně hned druhý den ráno. testy trvají 5 a více hodin a opravdu je nutné se na ně vyspat a odpočinout si, nepodcenit to.  Psychotesty jsou jednou pro vždy a už se nikdy znovu nedělají, ale pro dost lidí to může být tzv. Terminal Station, tedy konečná 🙁

Po posbírání všeho možného a nemožného se dostavíme na internu, kde si prohlídnou rozbory a doktor vystaví finální potvrzení. Pak jen dolů pro kýžený medical.

Ke dneěku stojí Initial Medical jedna bez dalších vyšetření 11500 Kč.

Málokdo ví, že se letos změnil zákon a Nové nařízení Evropské unie č. 1178/2011 přináší markantní změny v omezeních pilota. Nejdůležitější si shrneme zde:

  1. Padá omezení dioptrií. To ale neznamená, že slepá myš může projít. Musím přečíst požadované písmenku na 6 metrů daleko s brýlemi. Ano ano, to písmenko uprostřed tabule, jak jsme zvyklí od očního 🙂
  2. Není omezení na astigmatismu. Tohle hodně lidí dříve automaticky vyřadilo, protože byl limit 2 dioptrie.
  3. Pokud mám poruchu barvocitu, už mě to nevyřazuje automaticky, ale podstoupím komplexní vyšetření, které teprve bude jako podklad pro další posudek. Nicméně, svítá na lepší časy.
  4. Znáte ono pískání v kabince zvané audiometr? Tak dnes na něj nemusím, pokud garantuji, že nechci létat podle přístrojů, tedy že nebudu létat IFR. Trochu paradox, nicméně pro ty, co chtějí CPL bez IFR doložky a mají problém se sluchem, tak to je plusová záležitost. Ostatní prodělávají jednudušší test, kdy musí slyšet ze dvou metrů mluvené slovo. Piece a cake.
  5. No akonečně tlustí piloti s BMI nad 35 už dostanou snadněji medical. Nicméně, ruku na srdce,  kdo by chtěl být vypaseným prasátkem v kokpitu?

Pro více informací, které každý potřebuje individuálně, doporučuji celý předpis pojednávající o změnách a vlastně o tom vyšetření, není to nezajímavé čtení. Najdeme ho ZDE

 

Hodně štěstí, času, píle a peněz do dalšího létání. Pro mě to v tento den znamená 150 PIC hodin, 185 celkových.

 

EDIT 10/2012: Krásný článek o medicalu zde, stejné zkušenosti, jen jinak podané 🙂

5 thoughts on “Pokračujeme v létání IV – Teorie ATPL a ULZ medical I”

  1. Ahoj,

    mám dotaz ohledně aritmetické části testu. Můžu při počítání používat papír s tužkou? Nebo se to musí počítat z hlavy a pak jen zapsat výsledek? Díky moc za odpověď.

    JD

  2. Ahoj,

    ne, nemáš nic k dispozici, vše se počítá z hlavy a jen zapisuješ výsledky. Je to docela rachot, ale dá se to 🙂

    Ondra

  3. Ondro, ještě jednou moc děkuju.

    I díky tobě a tvým stránkám jsem psychotesty na ULZ udělal na 940 bodů 🙂

    A hurá do oblak 🙂

    1. gratuluji 🙂 Ale je to hlavně tvá vlastní hlava, co to dokázala, nicméně vždy potěší, jestli mé články někomu pomohou, byť jen trochu.
      Držím palce s létáním a poděl se pak, jak ti to jde 🙂

  4. Ahoj, chci ti jenom pochválit výtečné stránky. Konečně jsem se dozvěděl, co by na tom ULZ mohlo všechno být. Myslím, že ten poslech bude dělat trochu problém, ale snad to zvládnu. Díky!

Zanechte komentář