Lidi, nedělejte ze sebe veřejně idioty :)

počet přečtení :35188
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Občas nevycházím z údivu nad lidskou hloupostí, která je někdy z neznalosti, někdy z lenosti, ale hlavně z pohrdáním toho, přiznat že o tom nemám ani tušení 🙂 Tak tady je několik případů toho, jak ze sebe spolehlivě udělat blbce a nebo naletět 🙂

Případ první:

Kamarádka mi napsala, jak skvělou dostala předpověď v horoskopu a dokonce jí zadarmo poslali i dárek. Tedy, poslali jí nechutnou panenku, které ještě během transportu upadla půlka obličeje a vypadala jako z nějakého hororu, ale budiž, bylo to zadarmo. A tak mi nedalo a zajímal jsem se o co vlastně šlo. Nevěřím na horoskopy, tím méně na věštění karet a křišťálové koule. Koneckonců, kdyby ta věštkyně byla co k tomu, tak bych se přeci nemusel objednávat, že? 😉
Ale to jsem odbočil. Zajímalo mě, proč když chtěla další věštbu na jakási zaručená čísla na sportku, tak byla poslána kamsi. No a tak jsem hrabal a hledal, zkoumal a nakonec našel 🙂
Určitě každý někdy viděl inzerát v nějakém bulvárním plátku, či dokonce i v seriózních novinách. Já na něj narazil taky. Jednalo se o popis toho, jak jakási všemocná čarodějka s věšteckými schopnostmi zadarmo poskytne věštbu budoucnosti, prozradí zaručená čísla a nebo rovnou nechá zbohatnout. Žádné poplatky, nic. A ještě navrch člověk dostane dárek! No lidi, neberte to, přeci není co ztratit, ne? Ale je. A hodně 🙂 K tomu, aby ona “věštba” byla obdržena je nutné vyplnit dosti podrobný dotazník, který obsahuje otázky hodné matriky či magistrátu. Takže gratuluji, právě jste poslali všechny své údaje. Dole je malilinkatými písmenky napsáno, že každý automaticky souhlasí s tím, aby jeho osobní údaje byly využity pro další účely té jisté společnosti.
Co z toho plyne? Smyšlená věštba, které dělají jak na běžícím pásu a totální blbost jako “dárek” za to, že mají jeden z nejcenějších artiklů na trhu – informace o potencionálních zákaznícíh. A protože ona už své údaje poslal, nepotřebovali jí a proto už žádnou věštbu nedostala 😀

Případ druhý:

Mám kliku na to, být v zajímavou dobu na zajímavém místě, takže jsem se jendou ocitl na kafování u jiného kamaráda v páteční podvečer, když najednou ťuk ťuk na dveře. Dovnitř vplula upravené paní, která se i představila a usadila se na kávu přímo naproti mě. Zvědavě jsem čekal co bude a kdo to je a nakonec se dočkal. Ona paní s lejstry v ruce byla zástupkyní jisté “společnosti” poskytující nebankovní úvěry. Nešlo o žádnou z těch firem z televize, ale o úplně neznamou, o které jsem nikdy neslyšel. Okamžitě mi došlo co bude následovat a čekal jsem, jak se to bude vyvíjet. Kamarád, který má bohužel velmi malý příjem (cca 10 000 měsíčně) nedosáhl svojí bonitou a platební historií na bankovní půjčku a tak ho napadlo tohle řešení. Pro něj jediné možné v jeho očích a já do toho nechtěl zasahovat více, než bylo nezbytně nutné, ale ke konfrontaci nakonec došlo, ale o tom dále.
Prvně paní vytáhla lejstra a začalo vyplňování dokumentů a další nezbytnosti. Poté teprve představení produktů, které nabízí. Na můj dotaz, zda to nemá být obráceně mi byla odpovědí blesk z oka té dámy, která začala tušit, že jsem tam od toho, abych jí nejspíše prudil a možná i připravil o provize. Bohužel jsem zjistil, že můj kamarád ztrácí pod vidinou lehkých peněz soudnost a nechává sebou manipulovat a tak jsem zadržel jeho ruku (doslova) a zeptal se na pár věcí. U oné půjčky 30 000 Kč bylo dáno na velikém papíře pouze to, že splátka je 920 Kč. Nic víc, nic míň a potom smlouva. Klasická smlouva vydřiduchů, která má nutné kolonky a zbytek titěrná písmenka, které sotva přečtu. On byl tlačen do promptního podpisu s tím, že vše je ok a zítra má peníze. To, že si to nesthil ani přečíst, to paní nezajímalo s tím, že jde o “stanrardní smlouvu”. Jenže co je stanrardní smlouva? Jaké má úvěr podmínky? Jaké je RPSN? Co se stane když…. no a už to začalo. Paní ze mě byla evidentně totálně nanervy a upřímně jsem jí sral. Aby taky ne, když náhle se zjevily okolnosti, které byly více než hrozné (takto napsané jsou neuvedené skutečnosti:

Půjčka 30 000

Splátka 920 Kč měsíčně

RPSN: neuvedeno

Délka splácení: 72 měsíců

Poplatek za uzavření a schválení půjčky: 4000

Takže to máme: 920 x 72 = 66 240 Kč !!

Výborné, takže z onich 30 000 korun by dostal vlastně jen 26 000. Dále by 6 let platil a přeplatil 36 240 Kč. To je kásných 220 % navíc. No není to nádhera? A ještě k tomu mu bude každý týden ta paní chodit do bytu na kafe.
V tu chvíli, kdy jsem mu tohle rozepsal na papír a on na to vyvalil oči se na mě rozkřičela ta upravená paní, která náhle nebyla už ta uhlazená reprezentantka, ale člověk s chováním primitiva, který je hodný toho, aby dělal maximálně v kamenolomu 🙂 Na její kontr, že jejich společnost se o lidi nadstandardně stará, což dokazuje to, že chodí až do bytů, aby měli s klientem osobní kontakt se po mé odpovědi rozpálila skoro doběla.
Tyto krásné paní a mladí mužové nechodí do bytů aby měli s klientem osobní kontakt, ale s čistě prozaického důvodu si ten byteček či kutloch okouknout a zjistit, zda je tam něco, co se dá v případě platební neschopnosti se stále tím samým úsměvem prostě exekuovat 🙂
Na závěr bych rád uvedl, že samozřejmě existují i takové společnosti, které se chovají seriózně a klient dopředu ví, co ho to bude stát a není před ním nic ukryto. Toto byla bohužel trošku jiná kategorie.

No dopadlo to dobře pro něj. Já byl sice vyhozen, ale jeho jsem naučil přečíst si i to, co je mezi řádky a počítat, stejně jako mě to naučil můj táta 🙂

To je pro dnešek vše. Pokračování příště, až bude nálada něco takového zase napsat 😀

10 thoughts on “Lidi, nedělejte ze sebe veřejně idioty :)”

  1. I o letani zase budou clanky,ale ted jsem neletal, takze jsem nepsal o letani, ale o jinych vecech 🙂 Nejblizsi letani nejspise pristi tyden.

  2. Ahoj Ondro, přečetl jsem články, které se tady nashromáždily a pobavil jsem se. Ať už to bylo u borce, který asi nepochopil, že lítání se nevyučuje na MIGu, ale na Cessnách nebo u frajera na vidlotéce. Taky jsem jednoho takovýho nedávno potkal – byl to borec, všechny holky znal a všechny ho prý chtěly, ale on si od nich chtěl na chvíli odpočinout. Když se za 5 minut zeptal jedný (kterou prý znal), jestli nepůjde na kafe, odpověděla mu se zděšením v obličeji, že nemá čas 🙂
    Taky zrovna nevyhledávám setkání s primitivy, proto taky nerad chodím třeba na poštu – tam je primitivů doupě.
    Takže do novýho roku přeju ať to lítá a těch primitivů ať je co nejmíň.

  3. Ahoj Zdenku 🙂

    Dekuju za kokentar a jsem rad, ze jsem pobavil, coz bylo asi nejvetsim poslanim tehle stranek 😀

    Primitivu je spousta a nekdy mam pocit, ze normalni populaci prevysi. Tak doufam, ze tomu tak nebude. Take je na to hezky citat:

    Odi profanum vulgus et arceo – Nenavidis hloupou luzu, vyhybam se ji.
    No a to docela sedi 🙂

  4. Skvely clanek 🙂
    presne neco podobneho se stalo mne, kazdy ma holt velke oci a kazdy se moc rychle hrne do podepisovani smluv…
    ja takhle zadrzel 2 lidi -ani jeden pote co zjistili detailni info o dane pujcce a pote co si vse spocitali – vycouvali a smlouvu nastesti nepodepsali.

  5. Zdravim, clanky tu jsou opravdu krasny, tenhle i ten o idiotech co spamuji do diskuse. Chvili jsem se snazil par kamaradum co tomu podlehli vysvetlovat o co jde, ale uz jsem rezignoval.
    Se vsim tu souhlasim, az na maly detail, kdyz ti daji 26k a ty vratis 66k tak je to navic cca 150% sice mensi cislo, ale i tak hrozny.
    Preju krasny letani.

  6. Zdravím, nechci se zastávat té paní, ale když jsem odhadl RPSN tam mi vyšlo 39% při běžných podmínkách, což je sice hodně, ale jsou i vyšší čísla

  7. Jestli by dostal 26 000 a zaplatil 66 240, tak by přeplatil 40 240 (66 240 – 26 000) a to je krásných 154%, RPSN je 45,33%.

Zanechte komentář