Pokračujeme v létání I.část

počet přečtení :24953
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Od léta, kdy jsem dolétal PPL jsem dostal možnost sbírat pomalu, ale jistě zkušenosti, které pro ostřílené piloty možná budou banalitou, ale možná těm, kdo se vydají podobnou cestou budou jako informace k něčemu dobré, proto se zde chci pro všechny podělit o dalším pokračování mojí cesty.

Dnes mám v deníku zápis 80 hodin, což znamená, že barva na piloťáku ještě ani nezaschla, ale už jsem měl možnost prohánět se nebem sám a náležitě jsem si to užil 🙂 . Cessna 172S je mojím mateřským letadlem, na kterém mám nejvíce zkušeností, pak mám C-152, což je její zmenšená verze, na které drtivá většina lidí dodnes absolvuje základ výcviku. PPL jsem bezvýhradně létal na C172 s klasickým kokpitem s IFR vybavením. To je určitě dobré, protože HSI a ADF je výborná pomůcka, stejně jako když jsem létal na VOR a měl DME, které mi ukazovalo přesnou vzdálenost. Pro PPL sice není podmínkou tohle, ale znatelně mi to ulehčilo práci na navigačních letech. Můj první solo let už jako PPL si budu pamatovat navždy – jako ostatně asi každý pilot. Je to jako první jízda tátovo autem po řidičáku. Nicméně jsem si netroufl vzít sebou kohokoliv na palubu. V tomhle by měl mít každý soudnost a dobře odhadnout, kdy si může dovolit pozvat na palubu kamarády, protože je ještě opravdu trubka ve vzduchu a když se rozsekat, tak radši nevzít nikoho sebou. Vození kamarádů a rodinky k PPL prostě patří a srdce každého pilota je potěšeno, když kamarádů ukážete něco, o čem nemají ani tucha a byť je on/ona králem na zemi i v hospodě či klubu, v oblacích jen kouká, co se děje okolo 🙂 .

C172 první let video, natočené mobilem v ruce, takže nic moc kvalita

Letadlo pak samo přímo vybízí k debilitám a hovadinám za letu – nedělejte to. Nikdy se to nevyplatí a instruktor tam pak už nesedí, aby nestandardní situaci vybral. A tak když někdo uvidí na video, že Cessna zvládne sudový výkrut, loop a další věci a piloti je s bravurní přesností zvádají, nikdo z čerstvých pilotů je nezvládne a končí to katastrofou. Já jsem nic takového nezkoušel, ale začal jsem experimentovat s letadlem na mnohem jemnější úrovni. Ostrá zatáčka a náklon 90 stupňů, sestup ‘po křídle’ a další manévry, ale vždy v dostatečné výšce. Také je dobré si odpustit stupidity, jako je lowpass nad krajinou, kamarádovo chatou atd. Zaprvé moderní letadla jsou vidět na radarech i s výškou, protože transponder je neúprosný a jeho vypnutí rozhodně není dobrý nápad, pánové z úřadu pak mohou stejně rychle průkaz odejmou, jako ho vydali.

Když průlet, tak nad letištěm a jedině, pokud o tom TWR/AFIS vědí a povolili ho. A také je dobré udělat průlet, když o tom ví cestující. Stalo se mi na jedné akci, že jsem to řekl do sluchátek, ale zapomněl, že poslední holčina v letadle za mnou sluchátka nemá a netuší, že ten let velmi nízko nad zemí je úmyslný, stejně tak, jako prudké zvednutí čumáku do nebes, následováno přetížením. Histerie v letadle pak není nic příjemného a cestující dožadující se okamžitého zastavení a nejlépe i vytoupení už teprve ne.

C172 GlassCockpit sklesani mezi mraky

Mraky jsou nádherná věc, ale z bezpečné vzdálenosti. Jak horiizontální, tak i vertikální. Není nic romantičtějšího, než bílé chomáčky ve dvou kilometrech spolu se zapadajícím sluncem. Ale stalo se mi, že jsem nad cílové letiště letěl nad mraky a hledal příhodnou a dost velikou ďouru pro proklouznutí na přistání. Mračna byla dost vysoko, letěl jsem kolem 5600 feet, tedy skoro 3 Km a spodní hranice byla 4200 feet. Díru jsem našel, ale po prolétnutí dolů nebylo možné pod mraky pak pokračovat k letišti, protože spodní hranice začala klesat neúměrně nízko k zemi. Jenže jsem za tu dobu samozřejmě ztratil onu díru, kterou jsem prolétl dolů. Nezbylo mi po 15-ti minutách hledání a bloudění prostě prolétnou mraky nahoru nad sebe. Bylo léto, což byl jediný omluvitelný faktor, takže jsem věděl, že mi nehrozí námraza. Nicméně průlet se podobá hustému mléku. A to bez nadsázky. Okamžitě mizí přirozený horizont země a přirozená orientace je kompletně mimo. Zbývají POUZE a jenom přístroje. Vzpomněl jsem si na rčení svého instruktora, který mi vtloukal do hlavy – přistroje mají VŽDY pravdu, ne to co si myslíš, že se s letadlem děje. A je to tak, díky letu klidně můžete být na zádech ve vývrtce a pocitově to nejde poznat. Takže jsem připíchl oči na horizont, sklonoměr, rychlost a prostoupal slabou vrstvu mraků opět do sluníčka.  Tady je dobré ještě zmínit pocit, protože ten se ze stoického klidu změní na práh paniky a to si nedělám srandu. Byl jsem 2,5km nad zemí, neviděl jsem absolutně nic a z klidu, kdy jsem si jednou rukou a dvěma prsty držel knipl se situace změnila v pevný stisk a studený pot po zádech. Opravdu tyhle pocity za to nestojí a být to v zimě, která byla o pár měsíců později, obalil bych se ledem jako sněhulák a měl veliké problémy.

GPS je krásná věc a za ní by měla být Nobellovka. Ale GPS je zrádná věc. Stalo se mi, že jsem si frčel do Severních Čech podle našeho Bendixe, autopilot zapnutý a pohoda v kokpitu. Byl jsem tam sám a užíval si 3Km vysoko krásný pohled na podzimní krajinu a v tom okamžiku byl čas na experimenty. Jeden z nich byl, že jsem zkoumal možnosti GPSky na palubě. Jde o integrovaný systém do letadla, takže nic přenosného. A tak jsem si omylem povytáhl jistící jazýček SD karty s databázemi všeho pro danou GPS a ten ukázkově odpinknul kamsi za zadní sedadla. Odpoutat se a jít ho lovit pochopitelně nepřicházelo v úvahu a tak jsem civěl na samotné letadélko uprostřed černé obrazovky. Vše ostatní zmizelo s onou kartou. Neměl jsem žádné referenční body na displayi a tak přišla k mé hrůze na řadu klasická ICAO mapa. A hned bylo o poznání horší se doplížit na bod určení, protože jsem se samozřejmě vykašlal na nadrillovanou přípravu do mapy – přece se takovou zbytečností nebudeme zabývat v době GPS a kdejaké další ptákoviny. No na Vodochody jsem naštěstí trefil, protože jsem si naladil Neratovický VOR a pak už poznal co a jak. Ale nezanedbávat mapu, ani když už jí nepotřebuju pro pána inspektóra.

To je pro dnešek vše. Budu rád za názory ostatních, pokud budou mít náladu se v diskuzi vyjádřit a příští článek bude o tom kde létám a co jsme vlastně zač, stejně jako se chystám na VFR Night kvalifikaci, což bude zážitek sám o sobě. A také doufám, že to pilotům jako jsem já pomůže, aby nedělali zbytečně stejné blbosti.

10 thoughts on “Pokračujeme v létání I.část”

  1. Po přečtení tohoto článku mě polil pot hrůzou. Nezlob se na mě, ale s 80-ti hodinovým náletem dělat podobné zhovadilosti je něco neomluvitelného. 90-ti stupňové náklony, prolétávání mraků, lajdácká předletová příprava a následná ztráta orientace po výpadku GPS, sestup po křídle s Cessnou, atd. Neznalost předpisů a omezení letových přístrojů je chyba letecké školy, kde jste absolvoval výcvik a dá se to omluvit tím, že ještě nemáš ATPL teorii. Fakt se vykašli na podobné hovadiny, létej rovně, za slušného počasí, používej mapu místo gps, na autopilota se zatím vykašli a sbírej zkušenosti při normálním letu. Vyšší pilotáž si můžeš vyzkoušet pod dohledem intruktora a s lepším letadlem než 172. Měl jsem chuť napsat, že kdybys měl nálet 500 hodin a dělal podobné kousky, tak se to dá tolerovat. Ale ono je to tak, že s vyšším náletem už budeš dostatečně zkušený na to, abys tyto kraviny nedělal. Ty se klidně zabij, ale je škoda cestujících, nevinných na zemi a taky letadla.

    1. Mas naprostou pravdu, napsal jsem to prave proto, aby ostatni vedeli, ceho se vyvarovat. Kdyz dostanu s autem smyk, tak se to klidne muze stat den po opusteni autoskoli, stejne tak se muze cokoliv z tohohle stat komukoliv jinemu. Neni to chyba skoli, tam musi kazdy delat vse tak, jak to ma byt, je to chyba toho pilota ve chvili, kdy si jde zaletat solo, pak nepomuze ani pozlacena skola. Napsal jsem jeden priklad z mnoha letu, kdy uz jsem nikdy na pripravu nezapomnel, coz je na tom pozitivni pouceni pro kohokoliv dalsiho. Jeste bych upresnil – sestup po kridle si neplest se skluzem, jak mi nekdo napsal do mailu, myslim tim sklesavani v zatacce. Na tom neni nic nestandardniho, pokud dodrzim rychlost a vse ostatni 🙂

      1. Opět bych si dovolil jedno doplnění – skluz po křídle není nic nestandardního, v AFM od Cessny 172 je to přímo zakázáno. Cessna je při skluzu na malých rychlostech náchylná k padání do vývrtek a pokud bys něco podobného udělal ve čtvrté zatáčce, kdy už nemáš ani rychlost ani bezpečnou výšku, tak by ses asi dost divil. Hodně lidí takto zařvalo. Takže jednou pro vždy… Cessna 150-172 zákaz provádění skluzu po křídle bez instruktora! Příštích pár hodin, co bueš chtít strávit ve vzduchu, tak ti doporučuji namísto rovného létání s autopilotem vzít si tam instruktora a znovu si projít nouzové postupy, vybírání vývrtek aj. Neber moje připomínky jako nic špatného, jen to ber jako radu od zkušenějšího.

        1. Ne ne, urcite nic spatneho, jdeme za chvili zase poletovat po zime na pripravu na VFR Noc, takze si urcite dame cele tohle znovu, to by si neodpustil, kdybz me to nenechal prodelat cele znovu 🙂

  2. OK, takze pres mraky neletej!! A jeste nejak nerozumim, tomu ze 5600 stop je skoro 3 km … ale jinak sem rad, ze se delis o zazitky … 🙂

    1. Jinak, myslim, ze sme se vcera videli ve Vodochodech, maval sem na tebe jak si odjizdel ze stojanky … byl sem v eru …

  3. Jo tak to je dost mozne 🙂 Ja letel za tou L410, takze jsem hlavne cumel po ni a ostatnimu moc nevenoval pozornost 🙂 Ridici to tam mel jak na Vaclavaku.

  4. Ahoj, takhle projíždim net abych posbíral co nejvíc informací o létání. Jednak, protože mám stejný sen jako Ty, ale taky proto, že v pondělí dělám přijímačky na ČVUT na pilota. A chtěl bych se zeptat jestli jsi svého úspěchu dosáhl přes tuhle školu tak co Tě čekalo na pohovru a celkový dojem z těch přijímaček jak jses na ně připravoval atd…. Díky moc za odpověď.

  5. Ja jsem nesel prez CVUT, jdu si svoji vlastni cestou. Jendak proto, ze i na CVUT zaplatis za vycvik priblizne stejnou castku + dnes uz se tam plati i za ATPL teorii, takze jedine, co je navic, je ING titul.
    Proto ti v tomto smeru neporadim, ja jdu vycvikem soukrome 🙂

Zanechte komentář