Trochu jiný pohled na piloty a piloty…

počet přečtení :147487
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (30 votes, average: 4.00 out of 5)
Loading...

Článek “Piloti strojníci”, který zde byl jsem převzal od Pavla Máchy v roce 2009, aniž jsem měl sebemenší tušení, kdo to vlastně je. Postupem času a také díky získávání opravdových pilotních zkušeností mi docházelo, že je to neuvěřitelná snůška slátaných blbostí dohromady, zabalená v líbivém kabátku. Ano, byla tam i některá fakta, ale ve velmi omezeném množství. Pavel Mácha je známá postava českého leteckého prostředí . On sám mi dokázal několikrát, že nezřízeně lže a klame veřejnost falšováním skutečností, proto jsem stáhl jeho článek. Nicméně kdo chce se tímto nesmyslem zabývat, Googlete “Piloti strojníci” a odkazů bude více než dost.

Nadpis zůstal, on se sem přecijen trochu hodí, protože v případě Pavla jde opravdu o zvláštního pilota. Takže ostatním se omlouvám, ale článek neměl žádnou přínosnou hodnotu, krom bulvárního vyznění a pošpinění práce pilotů linkových letadel.

 

Edit 2:

Detailně jsem si prohlédl logy komentářů a mnoho jich bylo zasláno z adresy místa, kde se skrývá Pavel Mácha, proto označuji následující jména komentátorů tím, že se shodují jejich IP adresy. Jména jsou samozřejmě smyšlená a všechna patří osobě výše zmíněné.

IP: 88.27.173.146

146.Red-88-27-173.staticIP.rima-tde.net – Santa Cruz De Tenerife

Jména s touto IP adresou: Tonda, Pavel, JJ, PMA, nofra, Pete

IP: 77.209.119.93

Madrid, Spain

Jména s touto IP adresou: ABC

Komentáře od těchto lidí patří Pavlu Máchovi.

EDIT 3:

27.11.2012 vyšel tento článek, věnující se PM

 

60 thoughts on “Trochu jiný pohled na piloty a piloty…”

  1. Plně souhlasím.Sám jsem prošel plachtařským výcvikem a přesně vím o čem kapitán Brabenec píše
    Děkuji s pozdravem Petr.

  2. Po vysazení motorů je z dopravního letadla stejný větroň jako notoricky známý L-13 Blaník.
    Když dneska vezmu letku ČSA, posadím každého do větroně a vytahnu je do 300 metrů navijákem nebo vlečnou, tak se z nich 70 % pozabíjí. Jinými slovy řečeno, nezvládnou přistání do terénu bez možnosti opakování přiblížení. Přistání s větroněm je v podstatě pokaždé NOUZOVé přistání a musí vyjít na 100%. Pokud si chce dopravní pilot zalétat, musí jít ve volném čase na letiště aeroklubu a pučit si letadlo. Komerční lítaní s opravdovým létáním nemá nic společného – je to strojničina a programování.

  3. Nerikam ze vsichni, ale vetsina pilotu co znam z dopravnich letadel uz ani nemaji SEPa atd na ty mensi. Hodne protoze to nestiha, hodne protoze tim proste pohrdaji a co nema minimalne 40 run, tak to je pod jejich uroven. Bohuzel. Nicmene neb jsem take na te ceste k letavci a zacal jsem si prave tim Blatnikem, tak se mi ten clanek shrozne moc libil, jak je trefny 🙂

  4. Dobrý, souhlas….
    …ale musím se Karla trochu zastat, Karel není typický “strojník”, je krapet ukecaný. Karel začínal v aeroklubu a dost toho nalétal, ale hlavně létání pro něho není jen “práce”… a tom to také je…

  5. Také souhlas,
    článek je fakticky správný a pokud je KM v článku strakonický svazarmovec Karel Mundel, pak informace také sedí. Není nic jednoduššího, než zavolat do AK ST. Tam se dozvíte, že KM byl opravdu nadšeným motorářem a reprezentoval aeroklub na navigačních soutěžích. Že Karla strčili rovnou do motorového odboru se ani nedivím, vzhledem k výšce jeho postavy si myslím, že by se do Blaníka ani nevešel.
    Otázka zda by se Karel zachránil po obletu okruhu s Blaníkem tedy zůstává otevřená 😀 Že to Karel s tím vychvalováním techniky v novinách často přehání, také souhlas. Jeho komentář \\

  6. Karlův komentář – Dnes mají nicméně letadla nouzové vysílače s tísňovým signálem, který družice velmi přesně lokalizují. Určitě tak najdou i francouzský airbus. v tomto článku
    http://zpravy.idnes.cz/cesky-pilot-airbusu-pristani-na-vode-je-riskantni-vadi-i-metrove-vlny-1ki-/zahranicni.asp?c=A090602_112854_zahranicni_ad
    zrovna nevyšel. Satelity nějak nenašly 🙁 Ona ta technika opravdu občas nefunguje jak bychom si všichni přáli.

  7. Typicky pilot / strojnik :

    Le commandant de bord du vol AF447, âgé de 58 ans, est entré dans la compagnie en 1988 et totalise 11.000 heures de vol, dont 1.700 sur Airbus A330/A340, a indiqué Air France, dans un communiqué.

    Zdroj AFP

  8. No vsetko je to pravda … ale nemeni sa len era pilotov ale i era kostruovania lietadiel a ich technickeho vybavenia. Urcite mi date za pravdu ze niektore najmodernejsie stroje su po vypadku systemou neriaditelne. Moderne letectvo smeruje k bodu kde clovek bude nuteny verit vseliakym elektronickym a hydraulickym prevodom a ich vykonovym clenom a tu uz niekedy nepomoze ani plachtarska znalost. Videl som vela dokumentov o katasrofickych filmoch kde posadka alebo technika pochybila ale nemyslim si, ze vacsinu by zachranila znalost plachtenia … je to skor o stasti a o situacii v ktorej sa momentalne lietadlo nachadza. Samozrejme si myslim ze system vzdelavania leteckych pracovnikov (vsetky oblasti letectva) nabera nepriatelny smer.

    Letectvo by malo byt vysadou spickovych odbornikov a zazratych zaujemcov a nie vseliakych brigadnikov a deticiek bohatych rodicov.

  9. Je to názor se kterým se hodně lidí ztotožňuje, ale nemůžu s ním zas až tak souhlasit. To že nelétám větroně, ze mě horšího pilota v žádném případě nedělá. Otázka je, jestli každý má možnost začít létat v aeroklubu. Před dvaceti lety možná, ale ve městě z kterého pocházím, žádný aeroklub nebyl. Nejbližší 65 km. Ano měl jsem sednout na vlak a šup do aeroklubu, bohužel asi jsem neoplýval dostatečnou láskou k létání, že jsem nedokázal přesvědčit rodiče, aby mě ve 14 samotného pustili do velkého města. Později, když jsem chtěl do aeroklubu vstoupit, bylo to po roce 1989, činovníci dělali, jako by jim patřil svět a opět to neklaplo. Lítat jsem pořád chtěl, tak jsem začal dřít angličtinu(myslel jsem, že bez toho to nejde), mít dvě práce(abych na to měl) a po večerech studovat, abych se stal pilotem. Vůbec jsem neměl ponětí o tom, jak se dostat do velkého letadla, ale to mi nevadilo, neboť na začátku jsem chtěl jen lítat. Po nějaké době (5 letech), po získání více informací, jsem se do toho velkého letadla dostal. Typovka byla náročnější než veškerý dosavadní výcvik, kterým jsem prošel, ale stálo to za to. Proč to píšu? Protože jsem rád, že nejsem u ČSA, kde panují takovéhle kolegiální vztahy:)) a kde si pan Brabec myslí, že by určitě uřídil velký éro bez přístrojů jen podle pocitů. Nevím, nezdá se mi to, možná proto, že jsem jen strojník.Každopádně, z názoru pana Brabce vyplývá, že kdo se nenarodil v Československu a neprošel svazarmem či aeroklubem, kdy mu jeho výcvik dotovala celá společnost,je špatný pilot. Takže všude na světě, kde nemají piloty co nebyli aeroklubu nebo nelétali větroně, řídí letadla strojníci co našim kapitánům, jenž prošli aerokluby, nesahají pom kotníky. Pana Brabce neznám,respektuji jeho názor, ale v žádném případě s ním nemohu souhlasit.

  10. Je to tak , každý by měl projít výcvikem na bezmotorovém letounu , prodělat předletovou , naplánovat trasu , časové úseky, vyloučení snosu větru , opravy kurzu, přípravu , umět se orientovat podle mapy , a zvládat mimořádky za letu , tak jak jsme měli ve výcviku , dnes je to samá GPS , počítače , a v případě rušení , nebo výpadku , je problém. Plně s Vámi souhlasím.

    Měli jsme přísné instruktory ,a za to jim děkuji . Jen dlouhodobá skušenost a respekt , je cílem úspěchu. Pěkný den .. Ivo

  11. Tak na komentář od ,,Ivo,, bych také rád reagoval. Orodělat předletovou přípravu , naplánovat trasu , časové úseky, vyloučení snosu větru , opravy kurzu, přípravu , umět se orientovat podle mapy atd. to je snad během výyviku PPL který jsem absolvoval snad normální, Když jsem měl jedniu tendenci vytáhnout GPS při letu ve výyviku tak jsem dostal za uši od instruktora a pokračoval dál bez ní. Takže toto se naučí pilot i když začne motorový výcvik ovšem zaleží asi v jaké FTO a co instruktoři dovolí žákům. Takže komentář od Iva,který tvrdí že bezmotorové lítaní naučí výše zmiňované je podle mne hloupost!

  12. Ivo kontra Digitox – pravda je asi někde v polovině. Je něco jiného letět a navigovat ve větroni s vědomím, že stále padáš a něco jiného v motorovej kde se nestaráš jestli to stoupá nebo padá v klesáku deseti metrama. Umění rozhodovat se v klouzavém letu ničím nenahradíš. Že motoráři v nastalém tichu nejdříve ztuhne krev, je zcela přirozenou reakcí a proti člověku s plachtařským výcvikem má jenom-motorář velkou ztrátu v rychlosti rozhodování. A to už nemluvím o tom, že motorová po vysazení padá k zemi jak šutr a nutnost rychlého a hlavně správného rozhodování je o to důležitější.

  13. Asi take jde o to, ze treba ted je pro me suprova skola letet male letadlo z Bulharska pro kupce v CR. Naplanovat treba let tady odsud, z nehorazne prdele, to je skoro nemozna vec. Prelet Srbska a jeho povoleni, dalsi silenost a tak obdivuji sveho kolegu tady, ze to cele zvlada.
    Osobne si myslim, ze pilot kdyz uz sedi za kniplem velike dpravni masiny, tak by ale mel umet komplet vsechno. Tedy od zacatku az dokonce (planovani, vypocty atd atd.). No a letani bezmotorove a vse ostatni je velike plus k tomu.

  14. Ondro to co popisuješ je základ základu. Tobě se to zdá v dnešních dnech jako tragédie, jenže když dojde k vysazení modernách technologií, tak je to přesně to, co se po Tobě právě chce a je to také to pravé Létání s velkým L. Nebeskej autobus fungující ala pražské metro, kde je člověk pouze kontrolním elementem, už toho moc společného s létáním nemá. Jestli máš dost práce a zákazníků, vydrž u tohoto typu létání co nejdéle.

  15. Jasne, take to je to, u ceho doufam ze vydrzim 🙂 Je to asi mozna narocnejsi na tu pripravu, nez linkove letani, ale rozhodne to ma neco do sebe.

  16. Nechápu moc lpění na kluzácích. K ppl(a) jsem se dostal přes ulla a do letadla bez motoru bych v životě nesedl.

    V souvislosti s moderním dopravním letadlem je to už úplně mimo. Díky f-b-w a dalším kostrukčním vlastnostem, to letadlo v podstatě ručně řídit nejde, respektive nelze využít zkušeností z větroně. Letadlo se totiž chová úplně jinak. Jediná možnost tréninku jsou simulátory (takže je fuk, jestli lítá od patnácti nebo se v pětadvaceti rovnou dostal na obchodního pilota….)

  17. Souhlasim se “Strojnikem” – mam kolem sebe v praci dost mladych kluku co litaj (motorove) a jednou by chteli do kokpitu bulika… Vsichni do jednoho jsou nadsenci, vsichni pracuji v letecke spolecnosti a v mezicase pri studiu a praci sbiraj do zapisniku hodinu po hodine. S kymkoli z nich bych letela, protoze nikdo z nich neni debil. To je jaksi kvalifikace, kterou nikomu zadnej rating ani aeroklub neda. Ale to odbocuju – doba se zmenila, aeroklubu ubyva a kazdej jde za svym snem, jak to jde. Rikat o nekom a priori, ze neni dost dobrej pilot, jen proto, ze si typovku vylital (a tezce zaplatil) po letistich okolo Prahy v prubehu x let, je fakt kravina.

  18. ***Díky f-b-w a dalším kostrukčním vlastnostem, to letadlo v podstatě ručně řídit nejde, respektive nelze využít zkušeností z větroně.*** To neříkej na veřejnosti Tě výrobci natřou za šíření poplašný zprávy. Právě že to naopak velmi dobře jde a HLAVNĚ na základě zkušeností z větroně. Když povypínáš všechnu tu elektro-ohavu v bulíku, uděláš s ním krásnej lopas, výkrut a souvrat, pouze a jen s (autopilotem nelimitovaným) FBW.

  19. Omlouvám se všem, které tento Máchovský článek oslovil, ale mám nepatrně jiný názor.
    Na větroních jsem nalétal cca 1000h, stejné hodiny na motorových letadlech jsem měl na kontě když jsem prvně sedal do kokpitu velkého letadla. Mám typovku (pro šťouraly nejen typovku, ale tisíce hodin) na B737 (klasické řízení) i A320 (fly-by-wire). Musím ale zkonstatovat, že zkušenosti z “malého” létání jsou použitelné v kokpitu dopravního letadla pouze omezeně. Kdo si dopravní létání vyzkoušel, létá v běžném provozu a každého půl roku létá katastrofy na simulátoru, tak ví, o čem mluvím.
    Dopis je výplodem někoho, kdo o dopravním létání jen slyšel, což potvrzují i značné nepřesnosti a chyby v textu. Takže ten fiktivní Brabenec určitě není pilot u ČSA.
    Jo a ještě jedna drobnost na obhajobu “strojníků”:
    Mám tu čest učit jako instruktor nové piloty na velkých letadlech. V poslední době mi seděli v kokpitu i kluci s praxí z aeroklubu (je 700h málo?) i s těmi nejmokřejšími licencemi (200h v letecké škole). Já osobně fandím těm, co projdou aeroklubem. Bohužel se často stalo, že ti s míň hodinama byli šikovnější a měli daleko lepší návyky a reakce než kluci z aeroklubu.
    Takže o tom to asi nebude.
    Ale pokud chcete šířit paniku, tak prosím.

  20. Tonda: Ano, ale rozhodně ne bez motorů 🙂 A o to asi jde v článku především.

  21. Jen pár špeků co ukazují, že autor není profesionální dopravní pilot:

    – sklo pilotní kabiny je ze dvou vrstev

    Jenom? Vrstev je tedy rozhodně víc..

    – mezi vrstvami je kovová mřížka a protéká jí proud pod napětím 115 voltů, který sklo ohřívá na teplotu 18 až 35 stupňů

    Fakt létáš u ČSA? Tak si na sklo někdy sáhni. Pokud by mělo jen 35st, budeš ho vnímat jako chladné (studenější než Tvých 37st). A ejhle, ono je teplé…

    – že na pneumatice je bílá čárka přes její hranu až na disk, aby bylo vidět, zda se neposunula na disku při přistání

    Před chvílí jsem obcházel letadlo. Ty čárky tam nebyly. Mám s tím vůbec letět?

    – že výstupní periferie počítače je tiskárna

    Vážně? Myslíš počítače v letadle?

    – že pistole k plnění paliva musí být v průběhu plnění paliva spojena s kostrou letadla

    Plnil jsi někdy tlakovým plněním velké letadlo? Žádná pistole, natož spojená s letadlem. Přikostřuje se přímo cisterna úplně extra drátem

    – že pistole po průtoku zadaného množství paliva vypne sama…

    Tak to bude nějaká zázračná, plnění se ovládá na straně letadla – automaticky či ručně

    Informace o tom, že místem tragédie Air France v ten samý čas proletělo dalších dvanáct letadel, je dostatečně známá.

    Ježišmarja, tak tuhle informaci hlavně neříkej ATC. On totiž nad Atlantikem se provoz řídí tzv. procedurálně, kdy se na základě informací z letadel zabezpečuje aby se letadla nesetkala právě ve stejný čas na stejném místě. A existují postupy jak minimalizovat riziko srážky v případě nuceného klesání letadla…

    A osobní výpady proti KM, který Ti nepochybně leží v žaludku už z dob Tvého působení v aeroklubu bych raději nekomentoval…

  22. Kapitáne, učiteli, egoisto! Pročpak tak ostrá reakce? Autor článku Ti zřejmě přímo a přesně stoupl na kuří oko. Trefená slepice se ozvala!

  23. Jako ubohý pilot malého ULL si myslím, že autor nebo spoluautor článku je stejným člověkem, který byl svého času známý svými průvany, které podobnými články dělal na úřadech a organizacích (ÚCL, LAA, AeČR) Nutno podotknout, že často oprávněně a že trefoval hřebíček na hlavičku stejně jako v tomto článku.

    Pokud je pod zkratkou KM myšlen publikem vypískaný kandidát na prezidenta Letecké amatérské asociace Karel Mundel, pak není divu, že máchův duch na vodami českého letectví opět ožívá. Jak napsal kolega výše, Karel je v médiích jako pilot který nechtěl být jmenován často opravdu ukecaný a jeho přetechnizované komentáře úsměvné, publiku nic neříkající..

    Do letky ČSA vskutku nevidím, ale pokud je tam více takových super-egoistů jako Mundel nebo zde přispívající aviator, potom je opravdu lepší se ČSA zdaleka vyhnout a raději létat z Vídně nebo Z Frankfurtu. Navíc letenky jsou tam často i o polovinu levnější.

    P.S
    Ale lopasy se Slukou Mácha dělá jako jedinej na světě !

  24. Všichni piloti USAF bez vyjímky začínají na kluzácích. Proč asi?? Něco nám v bohorvné EU uteklo?

  25. Težko říct, ale nepřijde mi jako náhoda, že třeba Sullenberg, který přistál úspěšně v Hudsonu byl skoro důchodce, který měl za sebou bojové mise ve Vietnamu…
    ..a doplním: má licenci na létání s kluzáky.

  26. Plachtové létání je podle mě dobrá základní škola letectví a hlavně je to nádherný sport. Ale pro další vývoj leteckého embrya má podle mě ještě jednu důležitou vlastnost: Protože je to sport kolektivní obvykle u něj nevydrží lidé namyšlení a arogantní (být třeba 3x denně uvázán na žebřík a zlit hadicí každého brzy omrzí). Takoví lidé buďto časem znormální a nebo odpadnou, ale v původní podobě nevydrží. A nebýt arogantní či přehnaně sebevědomý je podle mě důležitá vlastnost i u velkého letectva.

  27. Souhlas – žebřík nebo nápoj lásky Boha Thermosky (stolní olej, hořčice,pepř, sůl, paprika mletá, magi, kečup) by některým strojníkům z ČSA zjevně prospělo podati i několikrát za den..

  28. No neviem. Plachtarsky vycvik je urcite uzitocny, najma pre niekoho, kto sa chce dalej sportovo venovat bezmotorovemu lietaniu, ale ak niekto smeruje k CPL alebo ATPL, nepovazoval by som to za nevyhnutnu podmienku, ktora by neskor odlisila dobrych a zlych pilotov (napr. tzv. strojnikov, zazil so aj takych a bolo mierne neprijemne s nimi sediet v kokpite). Plachtarske skusenosti su urcite obrovskou vyhodou najma pri nudzakoch a bezpecnostnych pristatiach napr. pocas PPL a CPL vycviku (ten je z 50% najma o nudzakoch a bezpecnostnych), ziak uz ma urcity nalet a cit pre lietadlo, vie lepsie vyuzivat jeho prirodzenu energiu a neboji sa letiet bez motora, na druhej strane sa to minimalne rovnako dobre nauci aj cisty motorar (pokial to nie je uplny blbec a ma zaujem sa to naucit, samozrejme vela zavisi od instruktora). A nakoniec kazde lietadlo je ine a vzdy to chce par nepodarenych pokusov, nez sa naucite s nim spravne zaletiet nudzak. A urcite je nieco ine sadat s vetronom do pola (samozrejme nepodcenujem) lebo nevysla termika a ine sadat do pola s masinou (hoci aj obycajnou Cessnou alebo Zlinom 43) plnou paliva a 4 ludmi na palube lebo jej vypluvol motor. Rovnako zacinajuci plachtari maju na zaciatku problemy so spravnym rozpoctom a situacia sa opakuje, ked sa preskoluju na vykonnejsie typy. A naopak, casto sa stava, ze cisty plachtari, ktori krasne lietaju, ani po xy hodinach nevedia spravne komunikovat, resp. \

  29. “komunikaju” len medzi sebou a velakrat zbytocnym tliachanim rusia frekvencie, boja sa lietat do riadenych oblasti (hlavne aby nemuseli komunikovat s ATC), atd., ved nakoniec rozsah teorie na ziskanie GPL je ovela mensi, nez na ziskanie “obycajneho” PPL a mnoho plachtarov sa zaujima len o ciste lietanie a dalsi background im je ukradnuti. Ale to sa samozrejme tyka aj mnohych PPL-karov. A opakujem, pristatie (zial obcas aj fatalne) zmrvia aj superplachtari.
    Skratka cele je to skor o skutocnom nalete, zbierani skusenosti, chuti skusat a ucit sa nove veci, zdravom sedliackom rozume a respekte, nez o tom, comu sa kto venoval v mladosti a po vikendoch. Urcite neexistuje len jeden idealny a najlepsi model leteckeho vycviku.
    P.S. Hoci lietam vacsie masiny a nie som plachtar, obcas rad relaxujem s kamosmi v Blaniku alebo v Duaci 🙂

  30. No jasně, že mi šlápnul na kuří oko. Jde hlavně o to, že Mácha, co tenhle dopis zplodil ví o dopravním létání asi tolik jako já o atomové fyzice. Hlavně naleptávat, rozrejpávat, šířit paniku – to je a vždycky byl jeho styl. To, že se mu povedlo oslovit určitou část lidí, přisuzuji jeho schopnostem řečníka, nikoli faktům a odborným znalostem. Ale koneckonců, pokud nechcete slyšet názor někoho, kdo na rozdíl od fiktivního Brabence s dopravákem létá, nic vám nebrání se stát pilotem či strojníkem a pak si udělat názor na základě vlastních zkušeností.

  31. Zmiňovaný a diskutovaný pan Karel M. byl jedním z mých prvních motorových instruktorů v dobách aeroklubu. Dnes jsem sám instruktorem vojenských proudových i malých lehkých letadel a nemám pocit, že by mi kdysi řekl něco špatně, něco špatně naučil, nebo nebyl schopen správně zareagovat. Vždy po nás žácích vyžadoval-někdy to bylo pro naši přirozenou lenost až nepříjemné, stoprocentní připravenost k letu. Něco pravdy na vašem článku možná být může, ale kdybych měl ukázat prstem na jednoho z řady pilotů, kteří mě někam povezou, byl by to právě pan Karel se svými zkušenostmi. To že má navíc i spoustu teoretických znalostí je jen plus. Dnes už nestačí jen umět tahat za páčky. Chytří a znalí lidé jsou vždy trnem v oku těm ostatním.

  32. ..Hlavně naleptávat, rozrejpávat, šířit paniku – to je a vždycky byl jeho styl..

    Človíčku, ty máš ale slovník, ještě ti tam chybí podrývání strany, rozvracení republiky a rozkrádání majetku v soc. vlastnictví. :DDD

  33. Tady je vážně psina. Ze strojníků jsou najednou nejlepší instruktoři a z nejasného autora článku rozvraceč republiky. O podstatě toho, co se v článku píše, se ale taktně mlčí. To, že si někdo nechá napsat předepsané hodiny, že to vůbec jde a hned několika způsoby, je dostatečným důvodem k tomu, abych se ČSA jako cestující vyhnul velkým obloukem.

  34. Pro pana Aviatora: Takze B737 carky nemaj. Stejne by tam byly k nicemu… A co letusky? Maj carky nebo uz na to taky kaslou a nic tam nemaj? Prokluz kontrolujete tak i tak, ne? Co se tyce plneni, tak si me prekvapil. Zadna pistole, zadne kostreni. To se musim jit nekdy podivat, jak to delaj kluci z AK Ruzyne. Myslim, ze u nas v AK by si dostal takovou lekci plneni, ze by se ti o tom i zdalo. 😉 O elekrotechnice ani nemluve 🙂 … Jinak si myslim, jak to tu nekdo psal, ze dnes je to asi o necem jinym nez to bylo driv. Vubec bych si nedovolil tvrdit, ze jsou kluci a holky z AK lepsi nebo horsi pro drahu profesionalniho pilota. Podle me je daleko dulezitejsi se umet rychle rozhodovat – prepinat packy a logicky uvazovat + dobre mluvit anglicky a ucit se predpisy. Kdyz je clovek dobrej v tomhle, tak by mu kniplovani nemelo delat problemy. To, ze se ze me za 2.5 roku v AK stal svarec, automechanik, naterac a trochu pilot s GLD vcetne C a ;), PPL s celkovym naletem 130 hodin tedy spise strojnik nez pilot 🙂 je zanetbatelny s tim, co bych mohl umet, kdybych se misto toho vic ucil a mel tech 40 hodin na motorakach nekde v komercni skole. V AK je ale vetsi sranda :).. Na stribrny C se nikdo nepta, ikdyz neni na skodu ho mit. Je to ale vec tak casove narocna a nakladna, ze si to studenti letecvi v dnesnich podminkach proste nemuzou dovolit kdyz pospichaj do kabin velkych letadel aby tam neprisli jak dedkove ve 35 letech a jeste nic neumeli. Tohle jsou podminky ktery nam urcujou lidi, ktery C vetsinou maji takze asi vedi, jakej to ma vyznam ve velke doprave. BTW znam cloveka, kterej ve vetroni blinkal a presto je dobrym pilotem-kapitanem velkyho letadla. Je asi na kazdym, kterou cestou pujde. Zalezi na kazdym, jestli chce byt spis PILOT-GLD-strojik nebo STROJNIK-pilot-sprt. Myslim, ze STROJNIK-pilot-sprt ma dnes sanci mnohonasobne vyssi

  35. Nejsem pilot dopravnich letadel (zatim), ale uzil jsem si sve na udrzbe letadel, takze nektere informace co se zde pisi v komentech jsou vcelku pravdive (pneumatiky atd.) a alespon my na vcelku vetsich letadlech (Beeche atd.) jsme je opravdu kontrolovali.
    Twixi, kdyz umim dobre anglicky (coz je vcelku nutnost, ne vysada) a umim prepinat vse jako encyklopedie v Boeingu, Airbusu ci kdekoliv jjinde, tak to je dle meho take samozrejmost. Ale ze dokazi neco potom v byt velmi velmi nepravdepodobnem stavu nouze s letadlem, tedy kdyz opravdu nechodi nic a je z nej “klasicke” letadlo, tak to si myslim, ze vysada je. Bohuzel jsem videl v posledni dobe dost pilotu nebeskeho autobusu, ktery mel jen nos nahoru a vlastne fakt jen dobre umel manual, nic vic, nic min. V nadnesenem slova smyslu samozrejme. On clanek byl napsan autorem pouze z jedne strany mince a utocne vuci jedne ceste k letani. Ja sam ji nejdu, protoze mi to proste takhle neprojde a hezky si uzivam krusnych situaci ala prelet pul Evropy v male cessnicce a to prez zeme, kde neni o co stat. Ale take si myslim, ze urcity zaklad krom povinneho minima z vicviku by mel byt a mel by ho pilot znat. Ale jde jen o muj nazor, ackoliv ja sam mam sakra problemy uplatit i to nezbytne minimum. Proste pokud je to pilot a ne onen zminovany strojnik, tak to je mnohem lepsi varianta, nicmene bezpecnost provozu to si myslim ze neovlivni.

  36. Nikde jsem to na netu nenasel, takze to nemuzu podlozit, ale dnes se uz pneumatiky s dusi moc nedelaj, takze frcej spsi ty bez duse. No a kdyz pneu nema dusi spojenou ventilkem, tak se nema co strihnout pri prokluzu. Cara prokluzu tak nema moc smysl. Proto tam asi nebudou. Starsi letadla duse maj, takze se to kontrolovat musi. Pri plneni malych letadel si to uzemnis pistoli, kterou se dotykas kostry letadla. Myslim, ze tak to funguje i u tlakoveho plneni s tim, ze ta cisterna se musi uzemnit. Dratkovani mezi erem a cisternou mi prijde dost krkolomne, jak tu nekdo psal.. Tyhle informace mam ze zkusenosti z provozu. Nerikam, ze jsou 100% pravdivy, ale zda se mi to i logicky. Spravnost by mel potvrdit nejakej PILOT-strojnik. Byl bych rad, kdyby to udelal, protoze by to bylo urcite plodnejsi nez dukazy o tom, jestli nekdo je nebo neni pilot CSA

  37. Nehadejte se – citace od chlapika co tankuje : Jasne ze, prizemnuje se cela cisterna, na ni je namotany na civce drat se svorkou a ta se pricvakne na podvozek era. Konec citatu.
    Cize v prenesenem slova smyslu se jakoby prizemni “pistole”. Tecka.
    Hadate se o hovne misto o podstate problemu.
    Jde vubec ten autobus ridit, kdyz vypadnou motory ? Jedou nejak cerpadylka co melou kridylkama na baterie ? A jak dlouho ? He ?
    Je to realny takto ukocirovat v kluzu ?
    Na Hudsonu dokazal ze ano.
    Ale co napriklad z 10 km ? Vydrzi ty cerpadylka vrnet na baterky a mlit hydraulikou nez to doklouze dolu ?
    K veci panove oponenti, nejsme blbi, princip snad pochopime ..

  38. Googluj tyre creep. Otázky a přííklady v článku jsou doslova okopírovné z testu na licenti ATPL.
    Teď je přesně vidět kdo je kdo…..

  39. Ja budu asi nejakej natvrdlej – kdo je teda kdo, když se guma po rafku na googlu posunuje ?
    Nejak jsem to ted nepochopil.

  40. No hezký, už se toho chytají i časopisy. Teď na to koukám v posledním WM magazínu. Představenstvo ČSA z toho má jistě hroznou radost.

  41. to by mě zajímalo jak někomu pomůže zkušenost v blaníku když mu za IMC v FL410 zhasne avionika… =) nic proti ale rozlišovat piloty podle toho jestli létaly v AK na blaníku nebo ne je blbost… záleží na kvalitě výcviku u letecké školy a taky vůli a ochotě zlepšovat se a vzdělávat…

  42. fakt nechápu tyhle skupiny pilotů co se z nějákýho důvodu vyvyšují nad ostatní a cítěj se jak oni jediní to uměj správně a všichni ostatní jim nesahaj ani po kotníky… to je ubohý… 🙂 nevidím žádný rozdíl mezi pilotem z aeroklubu a pilotem ze soukromé školy… je to spíš o přístupu každého, než o čemkoliv jiném…

  43. za IMC v FL410 zhasne avionika – OK? tak zhasne. V případě, že je deka až na zem, zhasne život všech bez diskuze – pilota strojníka i všech cestujících. Ale když je deka jen nad 1500FT AGL, kdo má větší šanci? S kým bys osobně letěl ? S aeroklubákem plachtařem, nebo se strojníkem??
    Provozní složky starající se o bezpečnost v letectví sahnou jednoznačně po zkušenějším pilotovi a tím je jednoznačně a bez diskuze člověk s plachtařským bacgroundem. Tečka.. A že komerce a peníze diktujou jinak ?? OK, ale já osobně věřím, že podstatně větší šanci zachovat můj život má plachtař. Ještě jsem neviděl, že by si někdo za peníze koupil druhý život…

  44. omg tohleto dělení na piloty plachtaře a strojníky mi připadá jako uplná kravina… skupina lidí co začala v aeroklubu se povyšuje nad ostatní piloty z komerčních škol… možná ze závisti, že výběrová řízení vyhrávají právě většinou studenti komerčních škol… to jestli pilot byl nebo nebyl plachtař přeci nemá vliv na jeho schopnost řídit dopravní letadlo… to je úplně o něčem jiném… Pilot co prošel normální komerční leteckou školou může klidně nalítat 1000 hodin jako instruktor ne půjde k aeroliniíma být tak mnohem zkušenější, přece ta plachtařská zkušenost je jen součástí celkových zkušeností pilota a pro dopravní létání jsou mnohem důležitější IFRové hodiny,schopnost týmové spolupráce v posádce, plánovat dopředu, zvládnout složité systémy dopravního letadla atd…. Co konkrétněmá plachtař umí navíc?Selhání obou motorů u dopravního letadla se stalo co já vím jen dvakrát (nouzové přistání na Azorech a Hudson)… Většina ostatních nehod je zapříčiněna souhrou údálostí a technickými závadami, které posádka né vždy dokáže vyřešit… Schopnost klouzat s letadle je jen maličký zlomek z schopností a zkušeností, který dopravní pilot potřebuje… Celý tento článek je takovej nepochopitelnej hysterickej výkřik do tmy o konci kvalitních pilotů v letectví… S prominutím ale dlouho jsem nečetl větší nesmysl… 🙂

  45. Prave ze tohle deleni pilotu ma svoje opodstatneni. Bohaty synek (povolanim synek) si jde udelat (zaplatit) papiry kontra aeroklubacky pilot, ktery ma stejne papiry, ale vlastne jsou to uplne jine licence.
    Synek si je nechal zaplatit a co neslo, to nechal uplatit a nakonec onu lukrtativni praci dostal. Aeroklubak si musel zaplatit to same a dostal se na to same misto. Ale radsi poletim s onim vidlackym aeroklubakem, nez s vyzranym synkem. Videl jsem oboje, takze vim o cem mluvim a takovych pilotu z povolanim “syn” je vcelku dost.

  46. už to má o co tady de… to je čistá závist česká… 🙂 ono taky ne každý je bohatý synek… někdo třeba do 30-ti pracuje jako mechanik, vydělá peníze a až pak de do komerční školy za těžce vydřené peníze.. neříkám že je to můj příklad mě na to rodiče PŮČILY… ale ten fakt že jsem udělal výcvik v komerční škole… hodiny jsem nevyužil na vlekání ale radši na přelety do zahraničí a přeškolení na různý typy letadel… ale přece fakt že sem lítal v komerční škole ze mě nedělá nějakej jinej typ pilota… co vás vede k přesvědčení, že v aeroklubu je kvalitnější výcvik než někde jinde vůbec? vím že účelem komerční školy je vydělávat peníze ale to neznamená že nemůže poskytnout výcvik na minimálně stejně kvalitní úrovni… ono fakt, že právě studenti komerčních škol jsou úspěšnější většinou taky o něčem svědčí… a teorie o tom jak se všechno uplácí a bla bla… stím já sem se nikdy nesetkal, většinou je šíří lidi co neuspěly aby se stim dokázaly psychycky vyrovnat a spravily si ego… 🙂

Zanechte komentář